Valóság vs. mese: nem fogadnak betegeket munkaerőhiány miatt a Szent Imre Kórház egyik részlegén

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, kedden az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok alapján, közölte Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján. Ez a szám azonban azt is jelenti, öt százalékuk a harmadik hullám legnehezebb időszakában mondott fel. Az állami egészségügyi rendszerben több mint 110 ezren dolgoznak, közülük távoztak nagyjából 5500-an.

Az országos kórház-főigazgató kedden mindezt megfejelte még azzal is, miszerint ebben a helyzetbenminden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

Jenei hozzátette, ugyan vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Na ez volt eddig a mese része a dolognak. A budapesti (szóval nem kisebb városi) Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlege ugyanis humánerőforrás hiány miatt 2021. március 1-én 19 órától beteget fogadni és ellátni nem képes, derült ki Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzéséből.

A bejegyzésben közzétett dokumentum szerint keddtől már a meglévő szabad kapacitás terhére a Szent Margit Kórházat, a Betegápoló Irgalmas Rendet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet és az Uzsoki Utcai Kórházat jelölték ki és kötelezték a szubintenzív ellátást igénylő betegek ellátására.

A valóság tehát olybá tűnik, nem teljesen fedi Jenei szavait.