Szorult helyzetben a Fidesz az EU-ban, Szájeren kívül más botrányok is kipattantak

Egyre nehezebb helyzetben a Fidesz az európai porondon, mivel Szájer József lemondásával egy másik tapasztalt és fontos európai parlamenti politikus, Gottfried Péter is elhagyta a pártot. Az Európai Néppárt eddig védőernyőt jelentett a magyar kormánypártoknak, de a helyzet elmérgesedése továbbrontja a helyzetüket, Deutsch Tamás és Demeter Szilárd miatt is pellengérre állítják a Orbán Viktort.

Orbán Viktor miniszterelnököt 2010 után három főtanácsadó segítette külpolitikai kérdésekben, Megyesy Jenő, Gottfried Péter és Czukor József. Utóbbit már tavaly a polgári hírszerzés, az Információs Hivatal vezetőjének nevezték ki, Megyesy Jenő is visszavonult már, de ő 2018 végéig inkább az amerikai kapcsolatokat ápolta, így a brüsszeli és strasbourgi vitákban a legfontosabb szereplő Gottfried Péter volt, aki utolsónak maradt meg az eredeti tanácsadói hármasból. Viszont utóbbi politikust november közepén az MNB monetáris tanácsába választották, tehát már más területekre kell koncentrálnia.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

A héten pedig újabb fontos brüsszeli politikusát veszítette el a Fidesz-KDNP kormány, mivel Szájer Józsefról kiderüolt, hogy részt vett egy orgián Brüsszelben. A Fidesz-alapító szerdán este levélben lemondott párttagságáról, míg EP-mandátumának visszaadását még a botrány nyilvánosságra kerülése előtt bejelentette.

“Ez mind abba az irányba mutat, hogy a Fidesz-KDNP európai érdekérvényesítő képessége gyengült az elmúlt időszakban, ami Magyarországnak is negatív kimenetel” – mondta Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője az Euronewsnak a helyzetről. Szerinte a történteket emiatt nem is szabad önmagukban értelmezni. Az EPP-tagság felfüggesztése azzal jár, hogy a Fidesz képviselői nem tudnak részt venni a pártszövetség belső egyeztetésein, amelyek a különböző uniós döntésekkel foglalkoznak. Szájer József ráadásul a 2019-es EP-választásokig az Európai Néppárt alelnöke volt, a hosszú képviselősége alatt komoly kapcsolati tőkét halmozott fel.

A botrány pont egy olyan időszakban tört ki, amikor az európai politika a figyelem középpontjában van a költségvetés és a helyreállítási alap magyar és lengyel vétója miatt. Ráadásul még két ügy rontja a budapesti kormány megítélését: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója egy véleménycikkben írt Európa elgázkamrásításáról, ami miatt antiszemita vádak jöttek elő az irodalmárral szemben.


Új csoportot indítottunk Nem felejtünk! – Kormánykritikus csoport néven. Ha egyetértesz csatlakozz.

Majd Deutsch Tamás EP-képviselő is a náci rezsimmel való hasonlítgatás miatt került bajba. Ennek előzménye, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője a költségvetési vétő bejelentése után azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy, “Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz.” Deutsch viszont azt mondta, hogy ezt a Gestapo és az ÁVO mondták a embereknek a két diktatúrában. Othmar Karas, osztrák EP-képviselő emiatt kezdeményezte a magyar politikus kizáratását az Európai Néppártból, amelyhez már közel 40 támogató is csatlakozott.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: Napi