Már civiliket toboroznak a Covid-osztályokra

Egy 3–4 órás tréninggel készítenék fel az önkénteseket.

Felhívást tett közzé a Facebook-oldalán a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete, amelyben egészségügyi szakképesítés nélküli önkénteseket keresnek a koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályokra.

“A Covid-osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni, meddig fog tartani és nem tudni, hány hullám fog még jönni. A Covid-osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok” – közölték.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

A szervezet készített egy képzési programot tréninggel, amit ki is próbáltak már. Azt írják, hogy egy kb. 3–4 órás tréning elegendő a szükséges ismeretek elsajátításához. Azt azonban hangsúlyozzák, hogy ez nem nyújt szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat, illetve hozzáteszik, hogy a MOK nem tudja garantálni, hogy aki a képzést elvégzi, azt az intézmények alkalmazni is fogják.

A képzésre a bejegyzés szerint nagykorú, lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg fedhetetlen emberek jelentkezhetnek, akik a nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a munkát.

Olyanok jelentkezését várják, akik vagy védettek mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek Covid-betegségen, vagy ha egyik sem az előzőekből, akkor vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél és legalább általános iskolai végzettségük van.

A tréningeket Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban szervezik.

További részletek a MOK Facebook-posztjában.

Önkénteseket keresnek a Semmelweis Egyetem klinikájára is.

Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!”

– írták.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: HVG