Magyarország 2,5 milliárd euró hitelt vett fel

ÚJABB ELVESZTETT CSATA, EZÚTTAL AZ ÁLLAMADÓSSÁG ELLEN

Mivel mindenki a járvánnyal van elfoglalva, talán keveseknek tűnt fel az az elejtett mondat a pénteki miniszterelnöki interjúban, amely szerint csütörtökön Magyarország 2,5 milliárd eurónyi hitelt vett fel a pénzpiacokról.

Önmagában a hitelfelvétel (valójában kötvénykibocsátás formájában, de ez a mi szempontunkból mindegy) elég hétköznapi dolog, az állam rendszeresen vesz fel és fizet vissza kölcsönöket.

Ez a 2,5 milliárd euró viszont elég sok, 900 milliárd forint, ami jelzi, hogy valami nincs rendben. Az Államadósság Kezelő Központ statisztikája nem teljesen naprakész, de kiderül belőle: már nyáron 33 000 milliárd forint vagyis a GDP 70% fölé fölé kúszott az államadósság, és ez mára csak rosszabb lett.

A gazdasági csoda csak addig tartott, amíg a világban konjunktúra volt. Persze, most mindenhol, mindenkinek nehéz, de Orbán meg sem próbál spórolni: kihúzhatna 200 milliárdot a kiadási oldalról,

  • ha lemondana az atlétikai stadionról; legalább 50 milliárdot,
  • ha felhagyna a mindent elborító propagandával;
  • és persze rengeteg pénzt lehetne megtartani és értelmes célokra fordítani, ha Polt Péter helyett valódi főügyésze lenne az országbak, aki elszámoltatja a tolvajokat!

Sajnos ez eszébe sem jut a miniszterelnöknek, ehelyett arra büszke, hogy újabb hiteleket vesz fel. Szép kilátások!

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: Hadházy Ákos Facebook