Jön a Johnson&Johnson egydózisú vakcinája: lássuk kinek adható, mennyire hatásos?

Hogy lehet, hogy elég egyszer beadni a koronavírus elleni oltást? Mit kell tudni róla? Az USA-ban már olthatnak a Janssen cég vakcinájával és hamarosan Európában is elérhető lesz.

Vektor-alapú oltóanyagról van szó, amiből csak egyetlen adagot kell beadni. 2 hét elteltével a vakcina hatékonysága 67 %-os.

Ez is vektor alapú vakcina, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V

2021. február 27-én az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, engedélyezte a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát. A vakcina hatásos és biztonságos – szögezte le az USA-beli hatóság.

Az USA-ban ez a 3. koronavírus vakcina, ami hivatalosan zöld utat kapott a használatához; eddig a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeztek csak engedéllyel. Európában jelenleg folyik a Janssen vakcinájának az engedélyezési folyamata. Az előrejelzések alapján márciustól már Európában is használható lehet az oltóanyag.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

A Janssen vakcina vektor alapú oltóanyag, vagyis egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát. Jelen esetben a hordozóvírus adenovírus (Ad26), a génszakasz pedig az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjének az információját kódolja. Ez alapján az információ alapján képződnek az emberi szervezetben tüskefehérjék, amik működésre/védekezésre sarkallják az immunrendszert.

Hatásosság és biztonságosság

A vakcina klinikai vizsgálatait Dél-Afrikában, Dél-Amerika bizonyos országaiban, Mexikóban és az USA-ban végezték el, körülbelül 40000 fő bevonásával.

A vizsgálati adatok alapján a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os volt. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínált.

A vizsgálatok során leggyakrabban jelentett mellékhatások közül az injekció beadása helyén jelentkező fájdalom, a fejfájás, a fáradtság, az izomfájdalmak és a hányinger említhető.

Valóban elegendő egyszer szúrni?

A Johnson & Johnson vakcina különlegessége, hogy már egyetlen oltással elérhető az a fajta védettség, amire a klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján nyert, az előbbiekben ismertetett százalékos adatok utalnak.

Tudni kell, hogy ez a vakcina is csak 18 év felettieknél alkalmazható. Arra vonatkozó információ pedig ebben az esetben sem áll rendelkezésre, hogy hosszú távon hogyan alakul a vakcina jelentette védelem. Továbbá, arra vonatkozó bizonyíték sincs, hogy az oltás megakadályozza a SARS-CoV-2 más személyekre való átvitelét.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

(👉Itt vannak a legfrissebb hírek a koronavírusról)

Forrás: Egészség Kalauz