Elkezdtek bezárni a magyarországi benzinkutak

A Shell, a Mol, az OMV és a Lukoil a legnagyobb szereplői a piacnak, akiknél láthatóan elindult a hálózat működtetésének csökkentése.

Elsőként a Shellről lehetett hallani, hogy jó néhány kútja bezárt, ezért kérdeztünk rá a cégeknél a helyzetre.

A Shell és a Mol válaszából kiderült: általánosan igaz, hogy a koronavírus-járvány hatására az egész országban lecsökkent az üzemanyag-fogyasztás. Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

A Shell 189 magyarországi állomása közül 15 zárt be. Ezek olyan településeken, térségekben találhatók, ahol több Shell-kút is van. Hogy hol van a legközelebbi töltőállomás, azt minden bezárt egységnél jól láthatóan jelzik. Ezeket a kutakat a holtankoljak.hu is összeszedte, igaz ők csak tizenhármat említenek.

Azt is közölte a Shell, hogy a töltőállomás-hálózatuk körülbelül 60 százalékában csökkentett nyitvatartási idő van érvényben, amit feltűntetnek weboldalukon és az applikációjukban.

Azt is elárulták, hogy az egyes kutak bezárásáról a magyarországi székhelyen döntenek, tehát nem a konkrét kutat üzemeltető szerződéses partner határoz. Hasonló a helyzet a legnagyobb magyar szereplőnél, a Molnál is. A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

A Mol esetében csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az elmúlt időszakban. A cégnek összesen 1856 töltőállomása van, Magyarországon ezek közül 468 üzemel. A kutak 25 százalékánál rövidítették a nyitvatartási időt, és jelezték, hogy a jövőben ezt a forgalomhoz igazítják majd.

Azt is közölte a Mol, hogy

május végétől 28 töltőállomást zárnak be ideiglenesen, olyanokat, amelyek közelében található másik Mol töltőállomás. Továbbá 181 kútnak a nyitvatartási idejét változtatják meg.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Az OMV is csökkentette jó néhány kútja nyitvatartását, hogy melyekét, arról lista is készült.

A Lukoil kutatkat üzemeltető Normbenz cégnek szintén elküldtük a kérdéseinket, amint a válaszok megérkeznek, frissítjük a cikket.

Forrás: HVG