Egyiptomi fáraósír és Cézanne is lesz idén a Szépművészeti Múzeumban

Erős évnek néz elébe a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, ma jelentették be, hogy milyen tárlatokkal várják idén a látogatókat a városligeti és a várbeli kiállítóhelyeken.

A Szépművészeti Múzeumban többek között egy II. Amenhotep fáraó sírjának felfedezését bemutató kiállítást, valamint egy minden bizonnyal nagy szakmai visszhangot keltő Cézanne-tárlatot rendeznek majd. A Magyar Nemzeti Galéria idei tárlatai közül kiemelkedőnek ígérkezik az idén száz éve meghalt Szinyei Merse Pál életművét bemutató kiállítás, annál is inkább, mivel mintegy három évtizede nem láthattuk Szinyei műveit átfogó tárlaton.

Nyomozás a fáraósír után

A II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának felfedezését bemutató tárlat április 17-én nyílik majd a Szépművészetiben. Szenzációnak ígérkezik, hogy a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukcióját is láthatjuk majd.

A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető meghalt uralkodó utazását ábrázolják. Nemcsak a síremlékkel, a sírkamra feltárásának eredeti ásatási dokumentációjával is megismerkedhetünk, ennek segítségével pedig átélhetjük a nagy régészeti felfedezés izgalmát.

Az időszaki kiállítás első változatát egyébként 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének szakmai irányítása alatt. A budapesti kiállítás bár kapcsolódik az eredeti koncepcióhoz, annyiban mindenképpen újszerű lesz, hogy 140 eddig még nem látott műtárggyal mutatja majd be a fáraó korát és sírjának leleteit.

Árkádiától az absztrakcióig

Az emlékezetes 2012-2013-es tárlat után ismét nagyon izgalmas Cézanne-kiállítással jelentkezik majd a Szépművészeti Múzeum. Az október végén nyíló tárlat újszerű fénytörésben vizsgálja a művész életművét. Cézanne kubizmusra gyakorolt hatása széles körben ismert, Geskó Judit kurátor azonban most az alkotó absztrakcióra gyakorolt hatását helyezi a fókuszba.

Cézanne munkái mellett a De Stijl mestereinek alkotásai, vagyis Piet Mondrian, Theo van Doesburg és magyar Huszár Vilmos munkái, az orosz avantgárd művészeinek, Kazimir Malevicsnek, Rodcsenkónak, Pevsnernek és Laironovnak az alkotásai és a Bauhausban is dolgozó művészek, Paul Klee, Moholy-Nagy László és Bortnyik Sándor munkái is szerepelnek majd a kiállításon. A több mint száz festményt, szobrot, rajzot, sokszorosított grafikát – közöttük mintegy 50 Cézanne-művet – bemutató tárlat a múzeum saját anyaga mellett a világ mintegy negyven jelentős múzeumából kölcsönöz műveket.

A többi között a Musée d’Orsay, a Musée de l’Orangerie, az amszterdami Stedelijk Múzeum, a londoni National Gallery, a zürichi és a bázeli Kunsthaus, a madridi Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a New York-i Metropolitan Múzeum és a MoMA valamint a bécsi Albertina is ad kölcsön műveket a kiállításra.

Vágyott szépség

Közönségsikert remélnek a Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállításától, amely a szecesszió előfutárainak tekinthető angol preraffaeliták remekműveit mutatja be. A 19. század ipari társadalma ellenében a középkori szellemi és tárgyi kultúra fejlesztésére koncentráló, misztikus, szimbólumokkal dolgozó, erősen stilizáló művészetet létrehozó művészcsoport alkotásait első ízben láthatja majd a magyar közönség. A londoni Tate Britain gyűjteményével együttműködésben létrejövő tárlatra igazi főművek érkeznek majd: Dante Gabriel Rosetti Angyali üdvözlete, John Everett Millais Szabadon bocsátó parancsa és Waterhouse Shalott asszonya című alkotása.

Bővebben: index.hu