A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

Egy kiegészítés oldhatja fel a patthelyzetet Varsó szerint.

Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is – írja a Reuters a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. Jaroslaw Govin azt közölte: kormánya hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást azzal a feltétellel, hogy ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

Gowin az Európai Bizottság több vezetőjével tárgyalt, ezt követően közölte újságírók előtt: “tudatosult bennünk, hogy ha vétót emelünk, akkor az új büdzsé helyett egy olyan megoldás lép életbe, ami nem lenne előnyös a számunkra”.

Azt is világossá tette – az unió kb. összes vezetőjéhez hasonlóan -, hogy a lengyelek és magyarok által ellenzett jogállamisági mechanizmus újratárgyalása nem lehetséges. Ezért beérik a magyarázó szöveggel, amelynek célja, hogy világossá tegye: a szabályozás nem alkalmazható arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tagállamokra bármilyen más területen, mint az uniós források menedzselése.

A lengyel bejelentés után megkérdeztük a magyar kormány álláspontjáról a miniszterelnök szóvivőjét, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

A magyar és a lengyel kormány november végén jelentette be: az uniós források lehívásához kötött jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásul nem csak az erről szóló rendeletet nem szavazzák meg, de készek vétózni a költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló megállapodást is. Mivel ez utóbbiak egyhangúságot követelnek meg, a kérdésről egyelőre nem szavaztak a tagállamok vezetői.


Új csoportot indítottunk Nem felejtünk! – Kormánykritikus csoport néven. Ha egyetértesz csatlakozz.

Vezető képünkön Mateusz Morawiecki Orbán Viktorral múlt heti budapesti tárgyalásukon.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: HVG