A kínai nagykövetség durva beavatkozásról és szabotázsról ír a szombati tüntetés után

A nagykövetség szerint hazugságok és hamis információk hangzottak el szombaton.

Reagált Kína budapesti nagykövetsége a szombati, Fudan Egyetem elleni tüntetésre.

Többek között azt írták, hogy június 5-én “egyes budapesti politikusok” téves megjegyzéseket tettek a kínai-magyar baráti együttműködésről, és megtámadták Kína politikai rendszerét, valamint Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét. Hozzátették, hogy “a beszéd” tele volt ideológiai előítéletekkel, ami a “szembeszegülésre buzdít”.

A nagykövetség szerint ez durva beavatkozás Kína belügyeibe és szabotálja a két nép baráti együttműködését. “Erősen tiltakozunk, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük ezt” – közölték.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

Hozzátették, hogy Kína az “egész emberiség számára fenntartja a béke, a fejlődés, a tisztesség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit”, amelyek szerintük különböznek “egyes magyar politikusok hazugságokon és hamis információkon alapuló” értékeiktől.

A nagykövetség itt még nem nevezte meg Karácsony Gergelyt, de később a Facebookon már szó esik a főpolgármesterről.

A nagykövetség közösségi oldalán azt tanácsolta Karácsony Gergelynek, hogy “legyen jó polgármester”, maradjon úriember és ne viccelődjön Kínával.

Szombaton tartottak tüntetést Budapesten a kínai Fudan Egyetem fővárosba tervezett kampusza miatt. Az eseményen több ezren vettek részt, beszédet mondott többek között Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, az egyetem elleni tiltakozásnak nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat, sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában.

Karácsony szerint mindez azt jelenti, hogy az ellenzék erős fellépése megtette hatását, a kormány meghátrált.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjúban azt mondta, hogy támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: HVG