411 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

Az állami dolgozók béremelése húzta fel a magyar átlagkereseti adatot januárban.

Idén januárban 411 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ez nettóba átszámítva 273 300 forintot jelent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkét szám 9,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A statisztikába azoknak a bére számít bele, akik 5 fősnél nagyobb cégnél vagy állami, önkormányzati cégek alkalmazottjaként dolgoznak teljes munkaidőben. Azaz a jellemzően rosszabbul fizető legkisebb vállalatok dolgozóinak bére nem jelenik meg itt, ahogy azoknak a fizetéscsökkenése sem, akiket a válság alatt részmunkaidőre küldtek.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

Az adatok tehát nem mutatják minden magyar bérezését, a növekedést az húzta fel, hogy a költségvetési szférában előre ütemezett béremelések voltak – ide tartozik az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – így ott 13,3 százalékos növekedést mért a KSH. Eközben a vállalkozásoknál 8,5 százalékkal nőtt azoknak az átlagbére, akik megtartották az állásukat teljes munkaidőben.

Mivel az infláció ugyanekkor 2,7 százalékos volt, a reálkereset 6,6 százalékkal nőtt.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 714 900 forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 247 500 forint.

A nemek közötti különbség továbbra is nagyon nagy: a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 447 200, a nők esetében 375 500 forintot ért el, ami a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: HVG