10 milliárddal megvágta a kormány három ellenzéki kerület egészségügyi fejlesztéseit

A tavalyi év utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely három ellenzéki vezetésű fővárosi kerületet is súlyosan érintett: összesen 10 milliárdos elvonásról döntött a kormány, amit az egészségügy fejlesztésére fordítottak volna. Ezzel egy időben ugyanakkor két fideszes kerület többlettámogatást kapott, összesen 8,8 milliárd értékben.

Havasi Gábor, a Főváros egészségügyi tanácsnoka a napokban közzétett Facebook posztban számolt be arról, hogy december 31-én a kormány komoly forráselvonásról döntött a II., III., illetve XV. kerület esetében: összesen 10 milliárd forinttal csökkentette az eredeti tervek szerint egészségügyi fejlesztésekre fordítandó kormányzati támogatás összegét a három ellenzéki vezetésű kerületben.

Ezzel párhuzamosan viszont két kormánypárti vezetésű kerületben, a XII. és XVII. kerületben tervezett szakrendelő-fejlesztés támogatását 8,8 milliárd forinttal megemelték a határozat szerint.

Az egészségügyi tanácsnok Kásler Miklóshoz intézett nyílt levelében leszögezi: Budapest egészsége – különösen egy világjárvány idején – nem lehet pártpolitikai kérdés.

A fejlesztésekre az Egészséges Budapest Program keretein belül nyílik lehetőség, amelynek indulását 2017-ben jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A program az egészségügyi ellátórendszer fejlesztését tűzte ki célul a fővárosban és Pest megyében.


Ha tetszenek híreink kövess minket:
Ellenőrzött hírek a forrás megjelölésével

A II. kerülettől 6 milliárd forintot vett el a kormány az év végi döntéssel – derül ki a polgármester, Őrsi Gergely Facebook-bejegyzéséből. A pénzt a kerület egy meglévő orvosi rendelő felújítására, valamint egy új rendelő kialakítására használta volna. A rendelő felújítása már 2018 óta tervben van, márciusban azonban egy új fejlesztési koncepciót dolgoztak ki, de több mint fél éve nem érkezett hivatalos visszajelzés az Emberi Erőforrások Minisztériumától a beadott kérelmükre.

„A konkrét számok 2019-ben még arról szóltak, hogy 8 009 827 130 forint jut a fejlesztésre, amiből 1 201 200 000 forint önkormányzati önerő. A december 31-i kormányhatározatban (2067/2020. (XII.31.) Kormányhatározat 1. melléklete) a támogatás összege 1 873 700 000 forint, amiből 1 201 200 000 az önkormányzati önerő, vagyis a kormány 6 136 127 130 forinttal, 672 500 000 forintra csökkentette a hozzájárulását.” – írja a polgármester.

A III. kerülettől összesen 3,3 milliárd forint egészségügyi fejlesztési támogatást vont meg a kormány. A pénzt az óbudai Szent Margit Rendelőintézet fejlesztésére szánták volna, két szakrendelőt (Csobánka téri és a Vörösvári úti)  újítottak volna fel belőle. Az eredetileg meghatározott 5,5 milliárdos támogatást ugyanakkor az év utolsó napján megjelent kormányhatározat nagyjából 3,3 milliárddal csökkentette, és a kerületi önrészt is felemelte. Ráadásul a fejlesztés tárgya leszűkült kizárólag a Vörösvári úti rendelő felújítására.

„Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy felettünk, de nélkülünk döntenek, hogy nem is tájékoztatnak bennünket a kormányzati tervekről.” – fogalmazott Facebook-videóban Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Kiss László.

A XV. kerületben a tervek szerint az állami támogatást a pszichiátriai ellátás fejlesztésére fordították volna, egy Lelki Egészségközpont kialakításával. A december 31-i határozat ugyanakkor a teljes támogatást megvonja a kerülettől.

Egyik kerület sem kapott előzetes tájékoztatást

Az elvonásokkal kapcsolatban felkerestük az érintett kerületek vezetését. Közös pont mindhárom kerület esetében, hogy semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak az elvonásról, csak a Magyar Közlönyből értesültek a döntésről. Emellett mindhárom kerület vezetése arról számolt be, hogy a támogatás elvonása azért hozza nehéz helyzetbe őket, mert így a tervezett beruházások valószínűleg nem fognak tudni megvalósulni.

A II. kerület esetében ez azt jelenti, hogy a tervezett Frankel Leó úti rendelő valószínűleg nem fog megépülni.  A III. kerület vezetése is hasonló problémáról számolt be, kiemelve, hogy így is kifejezetten alulfinanszírozott projektről van szó, éppen ezért bíznak abban, hogy a kormány felülvizsgálja a döntését, és visszaadja az elvont összeget.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere aljas, sunyi, és gyáva döntésnek nevezte magát az elvonást, és a bejelentés módját is. Hozzátette, hogy jelen helyzetben nagyjából 3,5 milliárd forint elvonást jelent a kormány politikája a kerületnek, így nincs más mód a beruházás megvalósítására. Egyetlen lehetőség a direkt brüsszeli forrás bevonása lenne, ám arra nem lát sok esélyt.

A XV. kerületi polgármester megjegyezte azt is, hogy minden lehetséges eszközzel tájékoztatni fogják a lakosságot arról, hogy mit jelentenek a kerületiek számára ezek a megszorítások. „Ezeket a pénzeket ugyanis az itt élőktől veszi el Orbán Viktor.”


Új csoportot indítottunk Nem felejtünk! – Kormánykritikus csoport néven. Ha egyetértesz csatlakozz.

Kérdéseinkkel kerestük a Miniszterelnökséget is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mi indokolja a forráselvonást a három kerület esetében, és mi alapján döntöttek két másik esetben a támogatás növeléséről. Egyelőre azonban nem kaptunk választ megkeresésünkre.

(Ez is érdekelhet ➡️ fusd át a címlapot)

Forrás: Átlátszó